Bewonersinitiatieven veiligheid

Het is belangrijk dat bewoners zich veilig voelen in de wijk. Hier zetten onder andere de wijkagent, politie, handhaving en de gemeente zich voor in. Zij kunnen niet overal tegelijk zijn. Daarom helpen ook bewoners hun wijk veilig te houden. 

Ronde in de wijk
In veel wijken in Den Haag lopen groepen van actieve bewoners op regelmatige basis een ronde door hun wijk. Dit doen zij als Buurt Preventie Teams (BPT), soms ook wel Buurt Informatie/Interventie Teams (BIT) genoemd. Tijdens de surveillanceronde is er aandacht voor alles wat te maken heeft met een veilige en nette buurt. Van inbraakrisico’s tot plekken waar onderhoud nodig is om ongelukken te voorkomen. Opvallende dingen worden doorgegeven aan de gemeente of wijkagent. Voor de politie en gemeente zijn BPT de extra oren en ogen van de wijk.

Aansluiten bij een veiligheidsinitiatief
Wilt u meehelpen? Sluit u dan aan bij een van de teams. In stadsdeel Scheveningen zijn de volgende bewonersinitiatieven veiligheid: 

Zelf een team starten
Staat uw wijk er niet bij? U kunt een BPT starten als het stadsdeel en de wijkagent hiervoor openstaan. Neem hiervoor contact op met het stadsdeelkantoor via scheveningen@denhaag.nl. Ook is het belangrijk dat meer mensen uit de buurt of wijk willen meehelpen. 

Subsidie voor materialen
Er zijn subsidies voor bewonersinitiatieven die bijdragen aan de veiligheid en leefbaarheid van een wijk of buurt. Dit om bijvoorbeeld kleding, zaklampen en kantoorartikelen aan te schaffen. Voor de subsidie geldt wel een aantal spelregels. Bijvoorbeeld over hoe vaak u een surveillanceronde loopt en hoe groot het team is. Lees meer op de pagina subsidie bewonersinitiatieven veiligheid aanvragen.