Cees Hofland

Hij wordt de brede schouders van Scheveningen genoemd, Cees Hofland (48). Geboren in een vissersgezin, zijn oma liep in klederdracht, hij is er opgegroeid. En hij is er nog elke dag.

Beveiliger Cees

Hofland is directeur van Hofstad Security. De gemeente huurt het bedrijf in om de drukte in de badplaats in goede banen te leiden. ‘Onze beveiligers vormen een schakel tussen de horeca en politie. Ondernemers mogen ons rechtstreeks bellen.’
 
Zijn beveiligers geven tips: ‘Zó kom je bij het Mauritshuis. En vergeet het Muzee Scheveningen niet’. Ze delen waarschuwingen uit: ‘Even de drank wegdoen’. Grijpen in: ‘Glas hier geven, dat mag niet mee’.

We zijn zichtbaar, ik noem dit het vogelverschrikker-effect. We sussen veel, zodat de politie niet hoeft te komen. Die hebben niet de capaciteit om steeds overal te zijn.

Van de 100 mensen deugen er 95. Zijn er problemen, dan denken veel mensen: die lui komen uit de Schilderswijk. Maar ze komen ook uit Rotterdam, Antwerpen en Brussel. In de drukte dagen ze elkaar uit. Boven de 25 tot 26 graden kan het mis gaan, vooral in het voorseizoen. Andere groepen drinken enorm veel en dan is het: lang leve de lol. Met ‘warm toezicht’, door simpelweg aanwezig te zijn en met iedereen te praten, bereik je heel veel.

Wij hebben bewust een multicultureel team, dat maakt het aanspreken van verschillende bezoekers makkelijker. Vloeiend Duits is ook geen probleem. Vroeger had je alleen Nederlanders, toen kon je nog ezeltje rijden hier. Scheveningen is zo veranderd. Kijk eens naar alle hotels, alle beton, alle drukte. Wij de-escaleren, we nemen de politie en boa’s (handhavers) werk uit handen. Alleen al onze aanwezigheid werkt preventief.

Die deelscooters. Hou op, ellende. Overal op de boulevard rijden, parkeren op de stoep, vlak voor aanleunwoningen. Gelukkig wordt daar nu aan gewerkt. We delen veel waarschuwingen uit en 9 van de 10 mensen luisteren goed. Met grote groepen lopen we preventief mee. Dat vinden ze niet altijd leuk. ‘He man, hou je ons in de gaten?!’ Wij zoeken dan de communicatie op. Maken een praatje. Waar kom je vandaan? Dat werkt vaak goed.’

De inzet van beveiligers (de zogenoemde SUS & Safetyteams) is onderdeel van Actieplan Scheveningen.