Titia, lifeguard

Titia, lifeguard

Er is nog veel te leren over de grillen van de zee.’

Lifeguard Titia

Ik ben Titia, 19 jaar, en dit wordt mijn 6e seizoen bij de reddingsbrigade. Ik was 10 jaar oud toen ik besloot dat ik lifeguard wilde worden. Ik keek altijd naar Bondi Rescue en ik wilde dat ook! Gek genoeg vond ik zwemles helemaal niet leuk, maar ik ben dol op de zee en ik help graag mensen. Bij de reddingsbrigade heb ik mijn zwemdiploma’s gehaald en op mijn 14e mocht ik op snuffelstage. Ik ben altijd bij de brigade gebleven.  

Ik woon een kwartier van Scheveningen af en vind het hier heerlijk, de drukte, al die verschillende mensen, talen en culturen die samensmelten. En ik spreek nu ook Duits, dat kon ik voorheen niet.’

Er is hier altijd iets te doen en de sfeer is gezellig

Mijn werk varieert van pleisters plakken, verdwaalde kinderen zoeken tot mensen uit het water redden. Vooral dat laatste doet me beseffen hoeveel impact ons werk heeft. Het geeft me een voldaan gevoel. Laatst was er iemand op een zandbank gedoken, die moeten we dan met een wervelplank (een langwerpige kunststof plank met aan alle kanten handvatten).’

Op warme dagen ben ik veel aan het waarschuwen en uitleggen

Waarom het beter is om altijd samen te zwemmen, dat kleine kinderen niet verder dan hun knieën in zee moeten gaan, hoe je muien herkent, na mijn uitleg zijn mensen vaak dankbaar. Er is vaak nog veel te leren over de grillen van de zee.

Ik hoop dat Scheveningen altijd zo gezellig blijft en, lieve mensen, koester het strand en de zee. Sommigen moeten er ver voor reizen. Iedere keer besef ik weer hoe fijn het is om vlakbij te wonen en dat ik elke dag iets voor Scheveningen mag betekenen.’

Lees wat je zelf kunt doen om er een veilige stranddag van te maken op de website van Haaglanden Veilig.