Geuzen- en Statenkwartier: bewoners denken mee in 1e burgerberaad

De gemeente wil bewoners laten meedenken over klimaatverandering. Daarom is er nu een burgerberaad in 2 wijken: Geuzen- en Statenkwartier en Laakkwartier. Het burgerberaad Statenkwartier startte als 1e in mei 2022. Het advies komt na de zomer 2022.

Het burgerberaad gaat over maatregelen tegen klimaatverandering en vóór schone energie. Over het resultaat brengen de deelnemers een advies uit aan de gemeenteraad. Willem, 1 van de deelnemers aan het Burgerberaad Statenkwartier, was onder de indruk na het 1e beraad:Er zitten niet alleen rijke artsen en expats, maar ook huurders aan tafel.’ De sfeer bleef goed, ook bij de pittige meningsverschillen die er soms waren. Iedereen wilde het beraad tot een succes te maken.

Stemmen

Op de laatste avond kwam het erop aan: het stemmen over alle adviezen uit alle bijeenkomsten. Door de stembiljetten die in de lucht werden gehouden kleurde de zaal van het monumentale Couvéehuis rood-groen. Waren de groene biljetten in de meerderheid (75% of meer) dan was een advies aangenomen. Na een lange vergaderavond, bij Zuid-Europese temperaturen, gingen ruim 40 keer de biljetten omhoog. Uiteindelijk kregen 23 adviezen een ‘ja’.

De afsluiting van de slotavond was feestelijk. Want er was iets moois om op te proosten: het allereerste burgerberaad van Den Haag.

Wat is een burgerberaad?
Burgerberaden laten bewoners meepraten en -beslissen over ingewikkelde onderwerpen. Ze komen steeds vaker voor, in Nederland en daarbuiten. De deelnemers zijn via een systeem van loting(en) uitgenodigd om zich aan te melden. Zo heeft iedereen evenveel kans om mee te doen. En zo zijn verschillende achtergronden en belangen vertegenwoordigd. 

Een burgerberaad haalt mensen uit hun eigen wereld. Deelnemers maken kennis met elkaar. En met nieuwe ideeën en ervaringen. Dit schept een band en dat heeft weer invloed op de stemming.

Lees op de website Duurzame stad Den Haag meer informatie over het burgerberaad klimaatverandering.