4 Gulden Klinkers in Scheveningen

Een schone en groene straat is fijn om in te wonen. In 2022 zijn maar liefst 4 bewonersinitiatieven voor meer groen beloond met een Gulden Klinker. Dit is een straatsteen met een verguld plaatje, die de gemeente in de stoep of straat van het buurtinitiatief plaatst. Ook krijgen de bewoners een waardebon van € 1.000 voor spullen of planten voor het initiatief. De Gulden Klinker wordt al 25 jaar uitgereikt aan bewoners met groene vingers.

Deze projecten kregen in 2022 een Gulden Klinker:  

Het Kapelplein
Deze bewoners in Scheveningen hebben veel tijd en geld besteed aan het mooier maken van hun plein. Ze kochten samen planten voor de perkjes en plaatsten borden om ervoor te zorgen dat honden er niet meer plassen en poepen. Daarnaast hebben ze met het Maris College het stukje grond tussen de Kapelweg/Kapelplein en de school flink aangepakt.

Stokroosproject Belgisch Plein
Bewoner Alexander begon een paar jaar geleden met het kweken van stokrozen in zijn badkuip. Hij plantte de zaailingen in de boomspiegels (aarde rond een boom) van het Belgisch Plein. Andere bewoners werden enthousiast en volgden zijn voorbeeld. In alle straten er omheen zijn nu ook stokrozen geplant en het planten van deze bloemen breidt zich steeds verder uit.

Groenproject Zandvoortstraat
In deze straat in Scheveningen leggen bewoners een gezamenlijke geveltuin aan. Ze hebben zelfs voor een oudere bewoner, die bijna niet meer buiten kwam, een geveltuin gemaakt en een bankje neergezet. Hij verzorgt het tuintje dagelijks en heeft hierdoor weer meer contact met de buren. Ook hebben ze plantenbakken van de gemeente gevuld en geraniums aan lantaarnpalen opgehangen. Ook helpen en adviseren zij buren over de aanleg van een geveltuin.

Het Mussenduin
De binnentuin aan de Houtrustweg in Duindorp wordt door bewoners van Sternstraat, Zeearendstraat en Zeezwaluwhof onderhouden. Ze hebben van de binnentuin in bruikleen van woningcorporatie Vestia. Ze hebben er een vogel-, insecten- en egelvriendelijke tuin van gemaakt door diverse planten en bloeiers, hagen en struiken te planten en door egelhuizen en insectenkasten neer te zetten.

Aanmelden voor een Gulden Klinker?
Dit kan via het online formulier aanmelden voor een Gulden Klinker. Bekijk de voorwaarden op de pagina Gulden Klinker: beloning voor actieve bewoners.