Actie tegen weesfietsen

In het Renbaankwartier stonden best veel ongebruikte weesfietsen op de stoep. Twee bewoners trokken zich het lot van deze tweewielers zo aan, dat ze een plan bedachten.

‘Bij ons in het Renbaankwartier stonden veel fietsen op de stoepen geparkeerd. En een heleboel ervan werden niet meer gebruikt. Die bleven daar maar staan, vaak een jaar of langer’, vertellen bewoners Anke en Marijke. Het gevolg liet zich wel raden. ‘Er werden meer fietsen of rotzooi bijgezet. We wilden die weesfietsen een tweede leven geven en ze door een leerwerkbedrijf laten opknappen. Daarna gingen ze naar een nieuwe eigenaar.’  

Samen met stadsdeelmedewerker Kelly werkten Anke en Marijke hun idee uit tot een concrete actie met een looptijd van een half jaar. ‘In deze periode liepen we op drie momenten een rondje door de wijk met handhaving en de milieubeheerder om vermoedelijke weesfietsen te labelen.’ Dat mochten trouwens alle bewoners ook zelf doen. Labels konden ze ophalen bij Anke en Marijke. ‘Op deze blauwe labels stond de tekst ‘Gebruik je mij niet meer, geef mij dan een tweede leven, maak iemand anders blij en de stoep vrij. Samen houden we onze buurt netjes.’ De eigenaren van deze fietsen konden die dan naar stadsboerderij ‘t Waaygat brengen. Voor fietswrakken kon de eigenaar een afspraak met het grofvuil maken.’ 

De fietsen die wijkbewoners naar de stadsboerderij brachten, haalde het leerwerkbedrijf op voor reparatie. ‘We hopen dat mensen voortaan hun oude of overbodige fiets niet meer op straat laten staan, maar er iets mee doen’, legt Anke uit. Want, vult Marijke aan, dan gaan gerepareerde fietsen naar mensen in Den Haag met een krappe beurs. Een vorm van recycling en de buurt ziet er een stuk gezelliger uit.

Meer dan 100 fietsen opgehaald
Bij de actie, die van april tot en met september 2022 liep, zijn meer dan 100 fietsen opgehaald. Hiermee is de actie een succes. Ook handhaving merkte dat er minder ongebruikte fietsen op de stoep stonden. De gemeente gaat de pilot evalueren om te kijken of deze ook op andere plekken in Den Haag kan worden ingezet.

Heeft u nog een fiets staan die niet wordt gebruikt? Leveren hem dan in bij de Mallemok (Westduinweg 38d).