Vrijwilligers koken Hollandse pot 

Op vrijdag komt er een heerlijke etensgeur uit wijkcentrum Het Trefpunt in Duindorp. In de grote zaal is het behaaglijk warm en klinkt geroezemoes en het gerinkel van bestek. Vrijwilligers lopen af en aan met dampende maaltijden. Van een grote tafel prikt meer dan een dozijn oudere Scheveningers gezellig een vorkje.

Miep legt uit wat er aan de hand is. Ze werkt al tien jaar als vrijwilliger bij deze eetclub die ‘De Hollandse Pot’ heet. Dat is onderdeel van een groter initiatief, Haags Ontmoeten. ‘Respect en Welzijn Scheveningen hebben dit initiatief bedacht. Een paar weken geleden vierden we ons tienjarig jubileum met een grote taart. Ik ben hier ooit gekomen als lid van een tai chi groep. Ik zag een oproepje hangen en ik dacht, wat leuk. Dus heb ik me samen met een vriendin als vrijwilliger aangemeld en het bevalt heel goed. Ik leerde steeds meer mensen kennen en als vrijwilligers hebben we het onder elkaar heel leuk.’ 

Dat vinden bezoekers Klaas en Atie ook. Zij genieten zichtbaar van de mensen om hen heen en van de maaltijd. Wat zij zo leuk vinden aan de eetclub? ‘De gezelligheid, anders zit je maar alleen thuis. Het eten is heerlijk, je hoeft geen boodschappen te doen, je hoeft niet te koken, het staat allemaal voor je klaar.’ En vandaag is dat groentesoep vooraf en chili con carne als hoofdgerecht. De soep, door Miep gekookt, is inderdaad overheerlijk. Een romige mix van wortel, knolselderij en courgette. 

‘We eten elke vrijdag hier. De mensen vinden het gezellig en ik mag de soep bereiden, de andere vrijwilligers koken de rest’, vertelt Miep. ‘We plagen elkaar, we hebben pret en we eten lekker.’ Het toegewijde team vrijwilligers bestaat naast Miep uit Cobie, Anne, Karin, Hanny en Marry. En de eters? ‘Het zijn onderhand je vrienden geworden’, vertelt Miep. Meer eters zijn overigens welkom.  

Komt u koken?
Wilt u helpen bij de eetclub in Het Trefpunt in Duindorp? U kunt zich aanmelden via Welzijn Scheveningen.